joi, 25 iunie 2015

"Plumb"-Tema si viziunea despre lume

    Aparitie:   Poezia prin excelenta simbolista "Plumb",publicata in volumul cu acelasi nume, in anul 1916 marcheaza debutul in lumea literara a celui mai original poet roman, culme a simbolismul romanesc. Desi este bine cunoscut statutul de simbolist al artistului Bacovia, putem afirma despre acesta ca este si un modernist ingenuu, inovator, prezenta fiind ambiguitatea, vagul, multiplele semnificatii ale termenilor si nu in ultimul rand, sincronizarea ori inspiratia din operele simbolistilor europeni.
     Arta poetica:  Textul poetic "Plumb" este o ars poetica pentru ca poetul isi exprima opinia cu privire la statutul sau si al artei sale in lume, sugerata fiind conditia sa intr-o lume meschina, superficiala, incapabila de a-l intelege, astfel incat eul liric prefera solititudinea.
    Incadrare estetica:  Poezia "Plumb" este una simbolista, prezente fiind simbolurile ( "Plumbul ars e galben. Sufletul ars e galben" -G. Bacovia), muzicalitatea redata prin repetitia excesiva a termenului "plumb"(acesta repetandu-se de 7 ori reprezentand nevroza, isterie) si ipostaza tragica a eului liric insingurat.
      Titul: este un substantiv comun ce coincide cu laitmotivul poeziei. Artistul Bacovia priveste plumbul ca fiind galben iar galbenul in lirica bacoviana exprima o tristete profunda, suflet parasit si insingurat, planset, nevroza, isterie.
     Tema :poeziei bacoviene o constituie conditia eului poetic intr-o lume ostila, meschina ce este incapabil de intelegere, acesta alegand singuratea in detrimentul societatii ce-i provoaca tristete, lume dominata de obiecte, ce nu permite posibilitatea evadarii.
     Acestei teme specifice liricii bacoviene i se subordoneaza tema singuratatii, a mortii sugerata de termenii "scrie", "cavou", "coaroane", "vestmant", "dormeau".
    Structura:  Prozodic, se inregistreaza masura de 10 silabe si rima imbratisata.
     In opinia mea, poezia "Plumb" este o capodopera a liricii bacoviene, o culme a simbolismului fiind de o profunzime ineagalabila, unica prin prezenta starilor de spirit oscilatorii, sentimentul fiind primordial pentru lirica marelui poet George Bacovia.

5 comentarii: